2012-12-17 11:47:00

Egyszerűsödik a jövedékiadó-visszatérítés

2013-ban változnak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, valamint a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatás érvényesítésére vonatkozó szabályok.

A vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésére a Kormány által hozott határozat feladatként határozta meg az agrárgazdaság szabályozásához kapcsolódó vállalkozói adminisztratív terhek csökkentését.

A Kormány ezt elsősorban a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, illetve a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatás érvényesítésére vonatkozó eljárások egy kérelemben történő előterjesztés lehetőségének biztosításával, valamint a vonatkozó eljárások egyszerűsítésével kívánta elérni.

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés egyszerűsítése az alábbi elemeket tartalmazza:

• A falugazdászok által végzett, a munkaműveletek elvégzésére vonatkozó előzetes igazolás kiadás megszűnik.

• A munkaműveletek elvégzéséről és a földterület jogszerű használatáról, a vonatkozó számlák adattartalmáról a mezőgazdasági termelő a jövedéki adó-visszaigényléséről benyújtott bevallásában nyilatkozik.

• A vámhatóság az igényjogosultságot, kockázatelemzési és ellenőrzési tevékenysége keretében fogja vizsgálni és az ellenőrzésre kiválasztott visszaigénylő esetén a munkaművelet elvégzése tekintetében, elektronikus úton megkeresi a mezőgazdasági szakigazgatási szervet, illetőleg a vízügyi hatóságot, amelyek a megkeresésre 10 napon belül elektronikusan válaszolnak.

• A földhasználatot szintén a vámhatóság ellenőrizheti a TakarNet rendszerből.

• A mezőgazdasági termelőnek 2013. január 1-jétől a papír alapon benyújtott bevallás esetén sem kell csatolni a gázolaj adózott voltát igazoló számlákat (2014. január 1-jét követően a mezőgazdasági termelők kizárólag elektronikus úton érvényesíthetik jövedékiadó-visszatérítési igényüket).

• A jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról vagy a gépibérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló, a bevallás benyújtását megelőző három éven belül kiállított számlával rendelkezzen.

A jövedékiadó-visszatérítés érvényesítésére szolgáló BEV_J04 nyomtatvány képe a NAV honlapján, a „Letöltések-egyéb/Nyomtatványtervezetek 2013” menüpontban elérhető.

A csekély összegű „de minimis” támogatási – a gyümölcsös, szőlő művelési ágban – kérelmet kizárólag a tárgyévet követő évben évente egyszer a gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó éves bevallásban lehet benyújtani, melyet a vámhatóság megküld a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal bírálja el továbbra is a csekély összegű „de minimis” támogatást, azonban amennyiben a vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó bevallást – jogosulatlan jövedékiadó-visszaigénylésre tekintettel – elutasítja, úgy az új körülményekre tekintettel ismételten benyújtott bevallás esetén a csekély összegű „de minimis” támogatási kérelem már nem érvényesíthető, mivel az elutasításról, azaz a jogosulatlan jövedékiadó-visszaigénylés tényéről a vámhatóság értesítést küld a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak.

S.Gy.A.

A TRANZIT cikkeihez regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Csak azokat a hozzászólásokat jelenítjük meg amelyek nem jogszabály ellenesek!

A szolgáltatás igénybevételéhez, kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon!
Töltse fel ingyenesen! Cégkereső

Zoll-Trial Kft. Szeged
raktározás, szállítmányozás, vám
e-Raktártechnika Kft. Budapest
anyagmozgatás, kereskedelem
Niketrans Targonca Kft. Balatonfűzfő
anyagmozgatás, építőipar, fuvarozás, kereskedelem, logisztika
MASPED Logisztika Kft. Budapest
fuvarozás, ingatlan, ipari park, kamara, logisztika
Moliton Kft. Eger
anyagmozgatás, építőipar, fuvarozás, gyártás, kereskedelem
Ferrara 2006 Kft. Üllő
fuvarozás, logisztika, raktározás, szállítmányozás, vám
Transorg Kft. Budapest
biztonságtechnika, informatika, kereskedelem, logisztika, szállítmányozás
Globe Trans Cargo Kft Budapest
fuvarozás, logisztika, raktározás, szállítmányozás, tanácsadás
Alpok-Adria Szállítmányozási Kft. Budapest
fuvarozás, raktározás, szállítmányozás, vám
CAMEO Plus Kft. Budapest
biztonságtechnika
GYSEV Zrt. Sopron
anyagmozgatás, fuvarozás, ingatlan, logisztika, logisztikai központ
Geonardo Kft. Budapest
informatika, kutatás, minőségügy, oktatás, rendezvényszervezés

KKV-szektor: olcsó finanszírozás kell a versenyképesség erősítéséhez

KKV-szektor: olcsó finanszírozás kell a versenyképesség erősítéséhez Olcsó finanszírozásra, az adóterhek csökkentésére és alacsony banki díjakra van szükségük a vállalkozásoknak versenyképességük erősítése érdekében – derül ki a Vállalkozókhitele.hu legfrissebb online felméréséből. Mivel a cégvezetők a pénzintézetek kiválasztásakor elsősorban a költségekre figyelnek, a következő hónapokban a bankok közötti ... Tovább >>

Hírlevél feliratkozás

Töltse fel ingyenesen! Ingatlan ajánlatok

Krausz Palota (Andrássy 12)

Település: Budapest
Típus: irodaház

Gold Irodaház

Település: Budapest
Típus: irodaház

Buda Business Center

Település: Budapest
Típus: irodaház

VPG-Sopiane Business Park

Település: Pécs
Típus: raktár

Szépvölgyi Business Park

Település: Budapest
Típus: irodaház

Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt

Település: Budapest
Típus: raktár

Szavazás

HITEL
A mostani gazdasági helyzetben venne fel hitelt?
Igen, de csak lakásra
(14%)
 
Igen, de csak szabad felhasználásút
(0%)
 
Igen, de csak kedvező kamattal
(14%)
 
Nem
(57%)
 
Nem tudom
(0%)
 
Egyéb
(14%)
 
Szavazások eredményei

Kérdezze a szakértőt

Vida Péter
Vida Péter Szállítási hálózatok átszervezése, disztribúció - Logisztikai folyamatok elemzése ügyvezető, vezető tanácsadó - Adversum Kft. Küldje el kérdését szakértőnknek!

Lapozza legfrissebb számunkat OnLine

TranzitOnline 2012 Jan.-Febr. Archívum Médiaajánlat

Eseménynaptár

<<Április 2014>>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829